Mr Standman - blog03-standbouwers

De paden op, de lanen in

Het zit er weer op! De campings, hotels en AirBnB’s waar de meeste standbouwers hun welverdiende vakanties hebben gevierd worden weer ingeruild voor werkplaats, kantoor of beursgebouw. Het nieuwe standbouw seizoen is inmiddels weer in alle hevigheid losgebarsten.

De batterijen zijn als het goed is weer opgeladen, van zowel de standbouwers als van hun gezinnen. En dat is nodig ook, want de meeste bouwers zijn gedurende het seizoen niet veel thuis. Soms weken aan een stuk naar een klus, en in sommige gevallen meteen weer door naar de volgende. Je moet er maar tegen kunnen als thuisblijvers. En zelf ook trouwens. In drukke tijden breng je vaak meer tijd door met je collega’s dan met je eigen gezin, dat is niet voor iedereen weggelegd.

Verbroedering

Ik zei in mijn kennismakingsblog dat ik u, de lezer, zou gaan vertellen over de pracht en veelzijdigheid van standbouw. Een heel belangrijk element is de collegialiteit en verbroedering. Samen werken naar een doel. Dagen of weken achtereen samen met je collega’s. Dag en nacht bij elkaar, de enige tijd die je even alleen bent is als je gaat douchen of naar de wc gaat. Samen werken, eten, en slapen (wel in aparte bedden natuurlijk). Niet iedereen vindt dat even fijn, maar het zorgt wel voor een verbroedering die je in weinig andere beroepen tegen komt. Daarbij is het natuurlijk hartstikke gezellig om na een lange dag hard werken samen te eten en een paar biertjes te drinken.

Avontuur

Elke klus is weer een nieuw avontuur, met weer nieuwe uitdagingen. Onvoorziene problemen die opgelost moeten worden, het liefst voordat de beurs begint. Zo was ik laatst op een klus aan het werk, we hadden 3,5 dag om met zes man een stand te bouwen. Op papier geen centje pijn zou je zeggen. Halve vloer gebouwd, komt er iemand vragen waar we de brandgang hebben gemaakt. Brandgang? Wisten wij veel. Den begin je gelijk op achterstand. Niks appeltje eitje, dagen van 14 á 15 uur, mensen extra, het moest klaar. Met man en macht hebben we het toch klaargekregen, maar de weg naar de finish was hobbelig.

Collegialiteit

Bij zo’n project komt het belang van die collegialiteit weer om de hoek. Je staat ergens ver van huis voor een uitdaging, en de enige manier om die uitdaging tot een goed einde te brengen is door samen te werken. Niet op te geven, maar gas te geven. Dat, in combinatie met de collegialiteit waar ik het eerder over had, maakt de standbouw voor mij zo’n mooi beroep. Het maakt ook dat ik echt weer veel zin heb om te beginnen. Natuurlijk, vakantie is heerlijk en altijd te kort. Toch is het ook weer geweldig om weer aan het werk te gaan.

Nieuwe uitdagingen, nieuwe avonturen beleven, op nieuwe plekken komen. In Nederland, Europa en ver daarbuiten op weg naar mooie projecten, tevreden klanten en fijne collega’s. Succes allemaal, tot de volgende!

Kent u onze collega’s al? Neem een kijkje op de team pagina.

Komende maand gaan Susanne en Laura naar de Dutch Design week om daar inspiratie op te doen voor de eerste gastblog. Ook daarna mogen jullie diverse gastblogs verwachten over onder andere augmented reality op de beurs.

 

Over Mr. Standman

Jeroen Buiter

Jeroen Buiter

standbouw en blogger

mrstandman@realisatiekwartier.nl

Nauwkeurige en gedreven standbouwer, journalist en klusjesman. Vrolijk en enthousiast manusje van alles. Ruim 12,5 jaar ervaring in de standbouw, 3 jaar
ervaring als journalist. Spreekt Nederlands, Duits en Engels. Rustige doorzetter met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Gaat uitdagingen niet uit de weg en weet van aanpakken. Liever een uurtje
langer door dan genoegen nemen met 'goed genoeg'. Maakt graag mooie dingen, en maakt graag dingen
mooi. Pietje precies, soms misschien te precies. Alles voor het beste resultaat, of het nu om tekst,
timmeren of schilderen gaat.

Heeft u een verslag of redactioneel stuk nodig van uw evenement of beurs? Dan sta ik graag voor u klaar. Ik ben te bereiken op bovenstaand e-mailadres.